Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2018 22:00 - Франция-народът против правителството. Исканията на протестиращите
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 1575 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Започналите преди месец масови протести във Франция, за които РП писал в своята група във ВК тук https://vk.com/work_way_com?w=wall-162034604_8635, тук https://vk.com/work_way_com?w=wall-162034604_9547, тук https://vk.com/work_way_com?w=wall-162034604_9735 и тук https://vk.com/work_way_com?w=wall-162034604_9765, вчера на 8 декември, продължиха.

По данни на СМИ https://www.ntv.ru/novosti/2119149/ в тях са участвали над 125 хил. човека в цялата страна, като от тях над 10 хил. — в столицата на Франция – град Париж. Но самите участници в протестите говорят за това, че тези цифри са силно намалени, а всъщност протестиращите са значително повече, защото това, закоето хората са излезли на улицаъа, касаят практически всички трудещи се в страната.

Този протест получи име «жълти жилетки», защото една от началните причини на възмущение на трудовия народ на Франция беше повишаването на цената на автомобилното гориво – бензин и дизел, и в тях закономерно приели участие автомобилистите в страната, които в знак на протест против антинародните действия на правителството на Макрон затворили магистрали, обличайки си жълтите светлоотразителни жилетки. Задълбочаването на противопоставянето на власт и народ, упорството на френското правителство и неговото нежелание да отиде на отстъпки за своите граждани – болшинството от населението на страната напълно закономерно  довела до това, че «бензиновата» причина на протеста отишла на втори план, а на първи встъпили по-коренни причини: безправието на трудовия народ, растящата нищета на масите и огромното обогатяване на малък слой богати, поставили себе си на служба на френската държава.

По мнението на френските сили по безопасност, изтъпленията на трудещите се «стават по-малко мащабни, но движението все повече се радикализира, интензивността на противопоставяне с полицията расте»[1].

imageПо отношение на «намаляващата мащабност» да се говори засега е сложно – процесът на противопоставяне на народа и власта не завършен, у него, както и у всички общественни процеси, могат да бъдат кратковременни спадове и подем, а и да се преброи числото на участниците в антиправителственните вступления не е просто, защото протестите не са централизирани и се извъшват в цялата страна. А що се отнася до «радикализацията» и нарастването на «интензивността», то това е действително така. Сугубо мирные прежде акции протеста действительно повсеместно перерастают в регулярные стычки с полицией.

Само че кой е виновен? Разбира се не мирните протестиращи, които просто искат «да бъдат чути от властта», като само искали да се отмени налога на горивото. Но правительство Макрона так трепетно отстаивало интересы французского олигархата, что ему было не до народа. На уступки же оно пошло (пообещав не поднимать цены на ГСМ и даже «заморозить» тарифы ЖКХ  на весь 2019 год) только тогда, когда в воздухе ощутимо запахло жареным, когда революционные выступления народа охватили всю страну. Масла в огонь подлили и действия полиции, которая не церемонилась с безоружными протестующими, применяя против невооруженных людей спецсредства, в том числе из разряда особо опасных для здоровья людей и запрещенные в других странах. Что закономерно повлекло за собой попытки безоружных людей защитить себя силой.

image Ето и вчера против протестиращите трудещи се френските власти изпратили над 80 хил. полицаи,  от тях над 8 хил. в Париж.

Вчера вечерта буржоазните СМИ говореха, че са задържани над 1000 човек- 724 арестувани. Днес сутринта се изяснило, че числото задържани само в Париж, където беше особенно «напечено», превисило 1550 човека (данни на МВД на Франция). Министърът на вътрешните дела на Франция Кристоф Кастанер лицемерно заявява:

«Числото задържани е станало своего рода рекорд за Париж и превиши към този момент 1550 човека. Никога още в Париж не са задържани от силите на реда, толкова човека».

Само че това не е правопорядък, а истински терор или, ако е порядтк, то е фашистски порядък. Полицаите не се церемонят с невъоръжените демонстранти, те използват срещу тях всички достъпни спецсредства: гумени куршуми, сълзотвовен газ, водомети, бронемашини и даже гумени куршуми и свето-шумови гранати GLI-F4. (За информация: GLI-F4 граната — това е граната, съдържаща сълзотвовен газ и едновременно шумова граната с мощност на взрива 25 г тротил. Използват се във Франция от 2011 година. Франция е единствената страна в ЕС, където тези гранати се използват от полицията.)

imageВ резултат са ранени 118 манифестанти и 17 полицаи, при това раните у много протестиращи били сериозни – едни били наранени по главите, други по ръцете (виж видео на канала на протестиращите в Туитър https://twitter.com/FraProtestNews).

В Париж, на Елисейскитe поля и площад Трокадеро, вчера имаше истински сражения. Участниците в протеста, стремейки се да се защитят от безпредела на въоръжените защитници на капитала, използвали против полицията камъни, палки, димни шашки. Кое-где даже начали строить баррикады. В ход шли перевернутые автомобили, мусорные баки, доски и шины. Полиция же, используя, бронеавтомобили, пыталась помешать сооружению укреплений и стремилась выкурить оттуда протестующих.

imageВ други френски градове също беше неспокойно. В Бордо на улицата излезли хиляди хора. Они дошли до площади Пей Берланд, где произошла стычка с полицией. По данным местных СМИ, некоторые манифестанты стали бросать в полицейских коктейли Молотова. В ответ полиция применила слезоточивый газ.

В Лион в акцията на протест участвали 1,5 хил. човека. Задержани девет човека. Също така стълкновения на демонстранти и полиция имало в Лил, Марсилия, Нант, Тулуза.

Протестите се прехвърлили и в съседна Белгия[2],където трудещите се също има какво да искат от своето буржоазно правителство.

imageИзменили се и исканията на протестиращите. Тях вече не ги удовлетворяват обещанията на Макрон, че няма да се повишават цените на бензина и съхранението на съществуващите комунални тарифи, те искат повече: не толкова оставката на Макрон (такъв пункт даже няма засега публикуван в интернет в списъка от искания на протестиращите, виж по-долу), както вече утвърждават тези буржоазни СМИ, в това число руските, за участие на трудовия народ в управлението на страната и сериозното влошаване на материалното положение на трудещите се във Франция.

Eто позицията на един от протестиращите — против какво протестират французите[3]:

«Аз съм французин, живея около Лион.

Много грешат:

Ние протестираме не заради намалението от няколко цента на горивото. Ние протестираме не защото искаме да платим по-малко налози. Ние протестираме, защото искаме да живеем достойно.

Ние протестираме за еднакви налози за всички.

Ние протестираме, защото дадохме преди 10 години ~€ 400 милиарда, за да се спасят банките, а миналата година правителството гласува за «пакт» с големите компании, казвайки «ние ще намалим размера на вашите плащания от 40 милиарда, но вие ще наемете 1 милион». Те взеха парите, но не наеха нито един човек.

Ние протестираме, защото правителството 20 години ни казваше «купувайте дизелови машини, те са безопасни, евтини в експлоатация…», а днес дизеловото гориво стана по-скъпо от бензина (~€1,5/л).

Ние протестираме, защото медсестрите трябва да се грижат за 50 пациента едновременно за по-малко от €1200/месец.

Ние протестираме, защото всеки закон се приема в полза на 1% [населението на страната – прим. ред. РП].

Ние протестираме, защото ни казват че «ние сме хора, не знаем какво е добре за нас, но това е нормално, в края на краищата ние сме народ и ние не сме способни да разберем» (депутат).

Ние протестираме, защото СМИ ни лъжат в лицето — «вие знаелете ли че там има максимум  120к протестиращи?» А това е три пъти по маслко.

Ние протестираме, защото единствената мярка, която предприе правителството до настоящия момент е да замрази цените на горивото и да вкара в затвора протестиращите ( до 6 месеца наказание).

Ние протестираме, защото не искаме да търчим в многоъгълника бос/инвеститор/налози/цени/държавни организации.

Ние протестираме, защото не искаме повече да живеем в робство.

Аз мога да продължа.

Просто запомнете:

«Когато правителството нарушава правата на хората, метежа се явява за народа и за всяка част от народа, най-сакралното от правата и най-необходимото от задълженията» (Декларация на правата на човека и гражданина, 1793)»

А ето и официалните искания на протестиращите трудещи се във Франция, публикувани в един от френските интернет-портали[4].

«Искания на протестиращите

  1. Да се премахне бездомността.
  2. Да се разшири прогресивната скала на налогооблагане.
  3. Да се вдигне долната граница на заплата до 1300 евро на месец чисти (след налози).
  4. Да се осигури ръст на местните предприемачи в селата и централните райони на градовете (да се спре строителството в крупни промишленни зони около градовете, които убиват малкия бизнес) + [създадат – прим. ред. РП] безплатни паркинги в централните зони на градските райони.
  5. Да се осигури използване на екологично чисти технологии на топлоизолация на жилищните домове (позволяващи да се намали количеството на топлина, използвано за отопление).
  6. Крупните корпорации (McDonalds, Google, Amazon, Carrefour [мрежите от френски супермаркети – прим. ред. РП]…) да плащат повече, а малкия бизнес (в т. ч. занаятчиите и местния бизнес) — по-малко.
  7. Да има една социална система за всички (в т. ч. за занаятчиите и предприемачите).
  8. Социализация на пенсиите.
  9. Да се спре с ръста на данъка за изгорелите газове [става въпрос за данък екология – прим. ред. РП ]
  10. Пенсиите да са минимум 1200 евро.
  11. Всички избрани представители да получават медианна [средна – прим. ред. РП] заплата. Разходите на тяхното предвижване (travel cost) да се проверяват и възмездяват само след убедително обосновяване. Те ще получават талони за хранене и заплатен отпуск.
  12. Пенсиите и заплатите трябва да се коректират в съответствие с инфлацията.
  13. Защита на френската промишленост. Забрана на заемния труд (outsorcing). Защита на нашата промишленост означава защита на нашите квалификации и нашите работници.
  14. Забрана на прекомандироване на работници. Неправилно е когато човек, работещ във Франция, не получава френска заплата и права. Всичкие, които им е позволено да работят във Франция, да са с изравнени права с френските работници, и към тях да се отнасят така като се отнасят, както към всички граждани на Франция.
  15. С гаранцията по заетост: да се увеличи ограничаването на количеството краткосрочни договори в големите компании. На нас са ни нужни постоянни договори.
  16. Да се премахне CICE. Вместо CICE използвайте тези пари за френско производство на автомобили на водородни горивни елементи (защото те са по-екологични в сравнение с електромобилите). [CICE — данъчна отстъпка използвана за малкия и среден бизнес. В съответствие с нея може да не се плати на държавата 6% от годишната заплата на сътрудника, ако годишната заплата на работника не превишава 2,5 пъти годишната минимална заплата. – прим. ред. РП)
  17. Да спрем с икономиите. Да се прекрати погасяването на незаконните дългове във Франция за сметка на низшите слоеве от населението.
  18. Да се изучат причините на миграцията.
  19. Да се осигури убежище на тези които искат. Да се осигури тяхната безопасност, да се даде приют, храна и образование за младежи. Да се работи с ООН за откриване на зони на разполагане в целия свят, в които могат временно да се намират тези, на които им е забранено убежище.
  20. Тези на които е отказано убежище да се отправят обратно в техните страни.
  21. Да се пристъпи към осъществяването на истинска интеграционна политика. Да живееш във Франция, значи да си французн (обучение на език, история, културе, гражданско възпитание с получаване на атестат след завършване).
  22. Максималната заплата да е 15000 евро.
  23. Да се създадат работни места за безработни.
  24. Да се увеличи размера на помощ за инвалидите.
  25. Да се установи контрол на рентата и да се увеличи количеството нискобюджетни жилища (в частност за студентите и за тези, у които няма постоянна работа).
  26. Забрана на продажба на имущество във Франция (иззето от летищата) [има се предвид конфискувания в летището багаж – прим. ред. РП]
  27. Да се плаща адекватна заплата на съдебните работници, полиция и армия. Представителите на силовите структури трябва да получават компенсация за сверхурочные часы.извънредни часове
  28. Всички пари от такси за ползване на пътищата да отиват за поддържане на френските пътища и пътната безопасност.
  29. Цените на газ и електричество нараснаха след като бяха приватизирани [видимо, има се предвид ресурсоснабдяващите предприятия – прим. ред РП.]. Молим да се национализират и значително да се намали цената.
  30. Да се спре със закриването на малките жп спирки, пощови офиси, училища и родилни домове.
  31. Да се погрижим за благосъстоянието на възрастните. Да не печелим на гърба на старците!
  32. Провеждането на референдум да е записано в конституцията. Създаване на сайт в интернет, където хората да изразяват законодателни инициативи, като така се контролира независимостта на страната. Ако предложение получи 700 000 подписа — то задължително отива на обсъждане, и да е предмет за внасяне на съответстващите поправки в националната асамблея, която след година сле събирането на нужното число подписи трябва да бъде внесена в инициатива на гласуване от народа.
  33. Да се върне 7 годишния мандат за президента. Изборите на депутати след две години след избирането на президент трябва да служи за положително или отрицателно послание към президента по повод неговото управление. Това създава условия народния глас да бъде чут.
  34. Пенсионната възраст да се установи на 60 години. Тези, които се занимават с физически труд, имат право на изход на пенсия на 55 години.
  35. 6 годишните не могат да се грижат сами за себе си. Необходимо е да се продължи осъществяването на системата за помощ към децата PAJEMPLOI assistance system до достигане на 10 години.
  36. Доставка на стоки по железопътни линии — приоритет.
  37. Да се прекрати събирането на данък от източника.
  38. Да се прекрати плащането на президентска заплата.
  39. Забрана на налогооблагане на собственици на бизнес, ако техните клиенти плащат с карта.
  40. Да се въведе налог на корабно гориво и керосин».

***

Както може да се види, проблема, който издигат днес френските трудещи се по улиците, не завършва с цените на бензин и даже президента Макрон. Те са много по- сериозни и остри.

Днешните протести във Франция – това е конфликт с класова природа, акт на остра класова борба, пряко следствие до предел задълбочилите се антагонистични противоречия между пролетариата и умиращата буржоазия. Това е революционно, макар и в значителна степен стихийно, политически не напълно съзнателно и недостатъчно организирано встъпление на работническата класа и трудещите се маси, а не някакъв дребнобуржоазен протест, от който някои руски леви говорят.

Протестиращите издигат в голямата си част чисто работнически, пролетарски изискания, в това число политически. Особенно ни радва яркия интернационализъм, звучащ в тези искания — протестиращите не делят хората по цвят на кожа, месторождение, националност или гражданство. Они заботятся обо всех трудящихся — не только рабочих, но и служащих, пенсионерах, детях и пр. А это все чисто пролетарские черты, свойственные прежде всего рабочему классу.

По представените искания е видно, че у протестиращите няма единен координиращ център, или някакви организационни структури, вероятно даже неполитически характер, но тяхната връзка помежду си се натрупва, заражда се тук, в протестите, в прекия и непосредствен класов бой с капитала и неговата държава.

Да, някои от тези искания са още наивни, свидетелстващи за недостатъчна политическа съзнателност на участниците във встъпленията. Липста на единно твърдо пролетарско политическо ръководство се усеща много силно. Но затова пък други искания се явяват фактически прообраз на  мерките, коитое  необходимо да осъществява всяка диктатура на пролетариата (например, чл. 11 за заработената заплата на избраните представители на народа, която не трябва да превишава средните заплати на трудещите се в страната).

Именно такава мярка една от първите осъществили великите предшественници на днешните протестирщи млади и не много млади французи – комунарите от Парижската комуна от 1871 г.

Днес ние виждаме, как техните далечни правнуци интуитивно повтарят – да, повтарят засега още на думи, но ако има разбиране от работническата класа на Франция от необходимост от такава мярка, значи тя задължително ще се осъществи на дело.

Ние не само вярваме в това – ние точно знаем това!

Пожелаваме успех в борбата с ненавистния капитал на нашите братя по класа – великия пролетариат на велика Франция!

МЛРД РП

[1] https://www.ntv.ru/novosti/2119040/

[2] https://www.youtube.com/watch?v=k0GHWSi_cXY&feature=youtu.be

[3] https://www.reddit.com/r/instant_regret/comments/a4csni/what_are_you_gonna_do_shoot_me/ebdjyii/

[4] https://www.linternaute.com/actualite/societe/1755756-revendications-des-gilets-jaunes-ce-qu-ils-veulent-ce-qu-ils-ont-eu/ Перевод – РП.




Гласувай:
1



1. germantiger - ...
10.12.2018 22:38
левичарски боклуци - вкл. цветни кожи
цитирай
2. krumbelosvet - Коректно
14.12.2018 04:06
Коректно би било "0,2% от народа чеше революционна краста".
А "тигърот" пропуска, че това е руска работа. Не чете ли Росито на първа страница тоа чуек?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659465
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031