Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2018 22:00 - Американски фашизъм на на експорт. Как живее днес обикновения американец (18)
Автор: metaloobrabotka Категория: Технологии   
Прочетен: 2912 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От ред. РП: В последно време в социалните мрежи сред определена част от левите отново се повдигна спор за «американския фашизъм на експорт» — лъжлива буржоазно-идеалистическа теза, повдигната отдавна от небезизвестния проф. М.В. Попов. (РП е давал критика на тази теза нееднократно: виж https://work-way.com/blog/2014/05/31/amerikanskij-fashizm-na-eksport-ili-komu-vygodny-mify/ и https://work-way.com/blog/2016/01/17/amerikanskij-fashizm-na-eksport-ili-my-za-putina/

Привържениците на Попов, като доказателство в правотата на своя гуру издигат аргумент, че в самите САЩ не съществува никакъв фашизъм, а фашизма в САЩ се произвежда само «за външна употреба», а у дома у тях — тишуна и благодат. Ето как, например, излага https://vk.com/@82108634-o-fashizme-na-eksport-razyasnenie-dlya-malogramotnyh този аргумент една от привържениците на Попова:

«…т. н. «експорт на демокрация» не е мищо друго освен експорт на фашизъм. При това този «продукт» СА Щ произвеждат изключително на експорт»

«САЩ експортират в други страни фашизъм, който самите те не ползват.»

За да се опровергае това лъжливо твърдение и да се покаже, как в какви условиях всъщност живее обикновения гражданин на САЩ- обикновените трудещи се, ние решихме да разкажем свидетелството на едно частно лице, случайно попаднало ни от просторния интернет https://vk.com/wall-61794185_255887. Даваме текста дословно, нищо не сме редактирали.

***

Какво не очаквах от САЩ.

«Живея във Флорида вече година (Treasure Сoast). Когато дойдох видях картинка, отговарящи на моите очаквания. Всички ние това 100 пъти сме го видели. Равни пътища, чистота, палми и т.н. Но ето списък с нещата, за които не знаех.

1. Туk нямa малки магазини от типа на нашите «Пятьорачка». За бутилка мляко трябва да отидеш до магазин от типа на нашите «Лента». Пътуваш с автомобил. Тук обществен транспорт почти няма (само една автобусна линия). Но затова пък пътя ти до магазина е минимум час.

2. Усещане за пълна несвобода. Това е високорегулирана страна. Тук е добре развита системата за контрол на хората. Полицейска държава.

image

Това се проявява и в това, че тук на вас при всяко подозрително поведение веднага всички ще ве гледат ище държат палеца си на копчето за извикване на 911.

И в това, че при кандидатстване за работа, жилищна аренда (!) и при оформяне на кредит се извършва BACKGROUND CHECK (база данни, в която се внася информация за човек). Тук където и да отидеш, с когото и да си поговориш- все е нужен твоя адрес, пълно име, всички телефони. Защото всичко отива в тази база. Всеки път.

imageКогато мен ме взеха на работа, аз в документите прочетох, че те могат да позвънят на моите съседи и да поискат впечатление за мен. Тук обръщат внимание даже на това, дали си си платил сметките навреме. При това за BACKGROUND CHECK си плащаш ти. Или ти плащаш на фирма, събираща против тебе компромати, за да предоставя информация на този, на който му е нужна.

И в това,че хората се намират в жестока система, където главното са парите. За американеца главното са парите. Филмите са за това. Разговорите също. Това пали хората. Това е за което ще те изядат с дрехите. Защото, ако ги нямаш — ти си в канавката. Тук всичко е добре само ако имаш пари. Много пари. На едно американско шоу цялата аудитория стана когато влезе Ким Кардашян. Станала на Карл!!! Просто защото у нея има много пари. Тя се е родила в богато семейство. Американците много обичат да икономисват и се стремят да икономисат всеки долар.

И в това, че когато аз написах положителен коментар за Русия на един сайт за новини за Тръмп, моя коментар бе веднага изтрит със забележка, че е «breaks our community guidelines»- или «не съответства на нашите правила».

3. Американците не се усмихват. Те са позитивно настроени когато с тях разговаряш. Но общуването трябва да бъде ограничено във времето. Тук се общува с формални фрази. Разговорите са формални. Дълбочина в хората няма, никакъв енергообмен няма, тук ти на никой не си нужен със своя вътрешен свят. Хората ту са не дълбоки, с плоско мишлене. Затова хората избягват общуването. Това е пуст разход на енергия и време, когато от общуване не получаваш въобще нищо (е само ако човек не съобщи на вас за някаква полезна за вас информация).

И да, работи знаменитата фраза от американските филми «Всичко, което кажете, ще се използва против вас». Държи се смело и свободно, говори каквото си мислиш, то това ще е нечувана смелост и дързост тук. Защото хората веднага ще понесат мълва, че си развързана луда, въобще опасен човек. Затова тук всички ходят под строй.

Ако човек поиска да поговори с теб за политика (не повърхностна, а дълбока) или за проблемите с мигрантите — той това ще го направи само когато ти започнеш пръв да говориш и ако възгледите ти са близо до неговите. Тогава той внимателно ще изкаже своето мнение. Хората се държат на дистанция. Аз си мисля, че вина има не само вътрешната пустота , но и системата, при която на който му е изгодно може да подаде на вас сигнал и да не се окажеш в съда заедно с BACKGROUND CHECK (ако не общуваш със съседите, то няма да има конфликти и няма да имаш лоша репутация).

Ну и разбира се факта, че САЩ е страна на индивидуализма. Те не са воювали, не знаят това хора да се сплотят, да си помагат едни на други за да преживеят, както е у нас. Тук хората се отнасят едни спрямо други с огромно недоверие и уплаха. Затова има търкания между расите и привържениците на Клинтън и Тръмп.

image4. Никакви златни планини няма. Тук точно така дерат от тебе три кожи  работодателите. И ако не говориш английски на ниво носителя на езика, то ти си все едно таджик в Москва. И работа можеш да намериш само съответстваща. Единственната възможност е да търсиш работа само където е ножен носител на руски език. Но и там е нужен опит в работата.

По повод на цени и заплати. Представете си че сте дошли сте решили да се устроите на работа. Има места в Walmart (супермаркет) товароразтоварна дейност летейки от хладилника до жегата цял ден. За 90 долара на 9 часов работен ден. Ако работиш всеки ден се получава някъде 3000 долара. Но жилищата ту са около 1000 за месец. И това без мебели. Когато ние търсихме всички бяха без мебели, даже без пералня. По-евтино от 1000 това са поселения за възрастни. Младежи тук просто не виреят.
Електричество — 100 долара на месец. За продукти за семейство от двама човека 50-150 долара всеки път. Ето и получава се че стига само за основното.

imageВсъщност тук в супермаркетите много възрастни хора работят 60-70 годишни. И сервитьорките са на такава възраст. Защото не им достигат спестявания по сметките (у вас в групата даже имаше пост с препратка на статия по темата). На никаква по сложна работа вас няма да ви вземат без американски документи, подтвърждаващ вашата квалификация. Тук е нужно да се учиш и влагаш преди да започнеш да заработваш. Е разбира се ако не си компютърен гений или ако не работиш във фирмата на тати.

5. Пътно движение… Когато дойдохме тук, от фирмата по предоставяне на автомобил под наем ни казаха, че тук лошо шофират. И това го наблюдавам всеки ден. Много агресивно шофиранае, отнемат предимство, мигачи не включват, излизат без предупреждение на шоссе, могат рязко да спрат по време на движение, за да си прочетат смс-а. У нас така не е. Минаваме покрай нея а тя по телефона си говори. Ние едва не се врязахме в нея. Пред нас един рязко спра и излезе нещо да лови (наркоман).Тук е ужасна статистиката за ПТП.

6. За наркоманите. Тук на хората им изписват лекарства с наркотици. Аз например получих зъбобол и отидох на лекар, който ми изписа обезболяващи. Цял ден се чувствах добре а след това 5 дена ме боля главата. Погледнах състава — опиоид. Друга позната приема морфин. А един офталмолог предписал марихуана.

image7. За медицината. Радвайте се че живеете в Русия и у вас има избор. Там има някаква безплатна медицина. И има платени лекари. Тук избор няма. Ти във всеки случай плащаш големи пари. Аз си мисля, че ти просто си купуваш застраховка за 200 долара на месец и тя всичко покрива. Или поне две.

Аз си купих застраховка за 400 на месец и след това се оказа, че тя не покрива практически нищо и на зъболекат ти ще може да отидеш след 6-12 месеца (само ако не е почистване на зъби). И покрива тя само част от разходите. Защото в застрахователните компани не стоят глупаци. Това е бизнес. Те не искат да плащат за вашето лечение. Но можете да направите трик — «на мен ми е нужно да ми се извади зъб, аз си купувам застраховката днес, застрахователната компания ми плаща, а аз след един месец си разтрогвам договора» — но не става. Всички застраховки започват да действат едва след месец след придобиване.

Получава се че или ти си плащаш минимум 400 долара месечно, зада може да отидеш на лекар (а това може да се случи след половин година, а застраховката, както вече писах покрива само част и не всички специалисти и не всички процедури), или ти плащаш пт джоба си хиляди долара, за не дай си боже нещо.

Oбикновен разговор с лекар, за да ти изпише лекарства (тук без рецепта не продават нищо, освен бинт и аспирин ) струва 100$. За всяко тялодвижение на лекаря плащаш. Още за застрахователните компании — те на вас за нищо не са ви длъжни. Това е бизнес. Аз имам познат – бивш военен (паднал от голяма височина по време на служба в Афганистан). Сега нито една застрахователна компания не го иска. Те не искат да плащат. Той заплатил от своя джоб половинмилион (влезе в дългове) за операция. А сега не може да си позволи да ходи по лекари. Единствен способ е да получи нормална застраховка е като се устрои на държавна служба (доколкото знам).

image8. За военните. Всички бившие военнослужещи, които познавам (аз познавам трима) — казват, че външната политика на САЩ е пълна глупост. Те са депресирани (един, се отдал на религия и станал фанатик, видимо така му е по-леко). По статистика на ден 20 бивши военнослужещи завършват живота си със самоубийство. Но в страната има култ към армията. Тук не ги нариачт войници, а воини. По автомобилите има стикери «Аз съм майка на военен». Това реално е култ. А армията на САЩ — свята. Често в магазини и хотели събират пари за поддръжка на ветераните от войната.

9. Сега за телевизията и религията. В новините въобще нищо и никога не се говори за това, което става в света. Тук новините вървят по сценарии «Тръмп — агент на Путин, не купувайте в магазините салата, там намерили еди какъв си химикал». Затова хората нищо не знаят за света около тях. На мен тук ми казаха,че Русия — това е Източна Европа и че в Русия няма литература. А американците, с които аз летях в самолета, летели в Индия, за да «научат там хората на религия».

image

За религията: на всеки ъгъл има някаква секта. Това е способ за вземане на пари от хората. На фона на тотална бездуховност и пустота, където около културата на егоизма, парите и насилието хората се отдават на религиозен фанатизъм, за да намерят някакъв висш смисъл. Религиозните телеканали изглеждат просто плашещо. Има много канали, където човек в зала чете лекции за Библията и това звучи, просто като безсвързано говорене. А хората стоят и се опитват да вникнат, аплодират, правейки вид, че разбират. Но ту всичко е на повърхността. Всичко е просто така. Никаква дълбочина тук няма. Тя не може да се очаква от страна, която не е преживяла това, което сме преживели ние славяните.

10. Храна. Американската кухня е просто ужасна. Представете си къшей печено месо с филия бял хляб и пюре, полято с това, което тук наричат GRAVY (вода с царевично нишесте). Или чипс с печено мляно месо и полято с различни сосове. Не стига това ами и храната е много калорична. Ако отидеш на в ресторант, то си поръчвай супа и плодова салата. Но в магазините продуктите са качественни, продават се и органична храна има и  магазини за здравословни храни, където може да си купиш елда и овесена каша без захар. Тук може да живееш спокойно и да не се превръщаш в топка.

11. За външния вид на американците. Аз съм била в много страни, но такова аз никъде не съм виждала. Този парад става в супермаркт Walmart. Хората са крайно ниски, крайно тънки, такива криви, или в рокли, от които сланините висят отвън, боси, мръсни, с ризи на дупки, в спуснати до колене панталони, и задните части се виждат. Но основно, са дебели…. Вярно — много. И ходят в супермаркета с машинки. Тук у 90 процента от хората излишни са поне 10 килограма от тялото им. Тук ако си жена и тежиш 50-60 кг- може спокойно да набереш тегло и все пак да си красива.

image

image

image

Тук рядко се срещнеш жена (само ако не стои в офис или не излиза от офис) с хубави дрехи. И всяка дреха, която не е от американски супермаркет, привлича внимание. Където и да отида всички ми казват че ми е хубава панамката. Аз се чудя какво да им отговоря. В нея няма нищо общо, но не е  купувана от американски супермаркет. Ако ти се обличаш, както у нас момичетата в Москва, то хората ще си мислят че си модел или моден дизайнер.

12. Тази страна, както вече казах, на който му е изгодно може да ви осъди за каквото му се иска (само ако има пари за адвокат). Затова ще ви се наложи да подписвате купища документи, съчинени от юристи, за да запазят работодателя или лекаря от възможни претенции. Тук всяко взаимодействие се основава на възможността за това, че пред вас е потенциален враг. И да, има бездомни. Има мъж, живеещ в своя автомобил около супермаркета. Може би неговото семейство е попаднала в историята, когато някой отсъдил от него всичко…

13. За отношението към Русия и руснаците. Тук страната е политкоректна и хората обсъждат с тези, на които се доверяват. Тук с вас общуват без маски. Но все пак може отношението към вас да ви удиви. Аз не видях негативно отношение към руснаците. Говорят Уау» когато говоря, че съм от Русия. Привържениците на Тръмп ме питат какво руснаците мислят за Путин. С интерес слушат. Тук има хора, които им е много интересно. Те се интересуват от това, какво става и преживяват. Въобще с това, как тук СМИ промиват мозъци с русофобска пропаганда, която те се стремят да поставят във всяко предаване, на мен ми е непонятно, а защо тук няма такава люта ненавист към Русия (в края на краищата аз засега не съм я срещала тук досега).

14. Това, което аз съвсем не очаквах. Количеството на мошенниците. Ако имате телефон ще ви звънят от сутрин до вечер. И звънят още от 8 сутринта. Говорят, че ви се е загубило детето, че ви звънят от банка по повод на сметката ви, че роднина ви е катастрофирал и т.н. Същото е и с електронната поща. Ако търсите работа през интернет, то у вас отначало ще ви вземат всички контактни данни, а след това този номер го продават не се знае на кого. Същото се отнася и до адреса на електронната поща. Ще ви пишат работодатели от компании, които не съществуват. Или съществуват, но това са мошенници, представящи се че са от компанията.
От 10 фирми, предлагащи подомна работа 8 са мошенници. Тук всеки се стреми да вземе от теб пари по всякакъв начин. И то вежливо и професионално. Звънят и всякакви агенти, които продават какво ли не. И когато им кажеш че вече си си купил такова нещо те на секундата затварят. У нас в Русия учат вежливо да се прощаваме. Тук всякакво подмазване и сладострастие на продавача по телефона изчезва, ако не може да вземе пари от теб. Рязката промяна в отношението просто шокира.

15. Още за професионализма и порядъчността. Тук е строго построена утвърдената система. Но… все пак често се случва бардак. Има много хора по места, които са некомпетентни. Например, вашия юрист може да наеме асистент-мексиканец без образование и с лош английски, за да икономиса на заплщане и този ще запълва вашите документи с петата на левия си крак. Знаейки, че с вашето финансово положение вие не можете да си позволите да се съдите с него. А ударът за грешките в документите ще бъде за вас. Пощальоно, полицаи, лекари извършват грешки или се оказват некомпетентни и вие трябва да отидете в по висши инстанции.

Аз вече изпитах това на гърба си. От счупена след ремонт кола до идиот в службата по поддръжка, които си прехвърлят отговорността и си противоречат едни на други. И до юриста, който взе парите и не направи нищо защото «имал тежък месец» и в резултат последствията трябваше да ги оправям аз. И до младшата медицинска сестра на възрастен близък, която крадеше пари. А в договора умните юристи написали, че младшите медицински сестри не носят никаква отговорност. Защото възрастните хора все си измислят (проблеми с главата от старост).

В местният дом за възрастни, ми казаха че младшите медицински сестри могат спокойно да ви задушат с възглавница или да ви вземат краната и да я изядат. И те го правят (чернокожия персонал, ненавижда белите). Някъде бях прочела че в САЩ може да се отпуснете и за ищо да не мислите. Тук всичко е гладко. Смешна глупост.

16. Тук всички карат автомобили. Пешеходци почти няма.

17. Ще завърша мило. Тук прибягват белки и зайци. Има и еноти. Това е много мило и аз не го очаквах.

18. И последно — предвижвах въпрос за безопасността и престъпността. Флорида — щат, където хората идват за да си изивеят старините. Затова тук е неопасно да живееш. Тук живеят хора, у които има пари и хора, у които има работа. Тук няма отчаяна мексиканска и африканска младеж, готова да извърши пестъпление. Затова аз тук се чувствам в безопасност.»

 ***

Всичко това се пише, както се вижда, не от комунист, не от човек с комунистически или даже с леви убеждения, а обикновен дребнобуржоазен човек. Но картината на реалния живот в САЩ е описан достатъчно ярко.

Ако още си спомним за пълното безправие на обикновените граждани на САЩ пред американската Темида; за тоталния контрол за всеки и всичко (безчисленното количество видеокамери в страната, фиксиращи всяка стъпка на трудещите се, развитата и активно поощрявана система на доносничество и т. н.); за безкрайните права на силовите структури и преди всичко полицията, представителите на която могат безнаказано да набият всеки човек или даже да го убият; за жестокото потисканена всякакви масови протестни встъпления в страната (неотдавнашния пример от събитията във Фергюсън и др.); за все още действащата в една или друга форма на законите за «антиамериканската дейност», фактически забраняващ не само комунистическите и работнически партии и организации в страната, но даже всяко инакомислие и даже мирни протести; за масираната и постоянна промивка на мозъци на редовите американци чрез всички СМИ, намиращи се в ръцете на финансовия капитал и американската държава; за идеологията на националното превъзходство и право на САЩ «носеща американския порядък» в другите страни от света, то какво получаваме? Нима не е фашизъм?

Това е и самото явление, което едно време е получило името «фашизъм», т.е. «открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистични, най- империалистически елементи на финансовия капитал» (с)! Къде могат да ви набият или дори убият защото не те е харесал полицая? Това вече не икономически? не политически и даже не идеологически терор (макар, че това също е терор!), а е физически, въоръжен терор против трудещите се маси, основа на който е пролетариата, работническата класа.

Именно така този фашизъм и изглежда вътре в капиталистическите страни в епохата на империализма, в епохата на тотално господство на капиталистическите монополи, които подчинили за себе си всеки и всичко. Именно така финансовия капитал, напълно завладял в свои ръце буржоазната държава, използва го за прокарване в живота на своите икономически и политически интереси, за съхраняване и укрепване на своето господство, за борба със всички други общественни класи и слоеве от население, в това число буржуазния слой, но не влизащи в тясната група на финансовите капиталисти, олигарси (т. е. господ). Много от тези явления са се наблюдавали в хитлерова Германия и фашистска Италия в първата половина на XX век, самоч е в по-развита форма. Днес благодарение на новите технически средства на въздействие на хората и новите технологии, всички тези явления многократно се усилват и развиват в широката система на фашистската диктатура, целта на която е да се държи под контрол революционната активност на работническата класа и трудещите се маси, стремящи се към своето освобождение от гнет и експлоатация.

Не вижда всичко това може само този, който не желае да види! Който предпочита да обитава в своите илюзии, боейки се да погледне на света с открити очи, обърквайки себе си и другите, и така обективно помагайки на фашизма в неговото установяване и укрелване тук, у нас в Русия, където още се фашизира олигархичната върхушка не така широко са се разгърнали, не така крепко и надежно да наложи ръка на правата и свободите на нашите граждани.

В. Кожевников




Гласувай:
6



1. apostapostoloff - Ти, пишляк, недей да
15.12.2018 18:41
ходиш в Америка, че да не ти скъсат гъза там!
цитирай
2. radostinalassa - Защо не изтриеш тая гадина
17.12.2018 21:38
Аз го трия от раз, смрадлив хомяк.
цитирай
3. krumbelosvet - Вярата на Апостолофф
18.12.2018 10:41
"Но ето, да кажем вий вземете колко - пшеничено зърно от моята вера, БИХ РЕВНАЛ ТОГАВА, БИХ РЕВНАЛ ОТ БОЛКА, като ранена в сърцето пантера".
За разлика от Вапцаров обаче, Апо..офф верва не в "доброто и в човека", а в Америка и капитализма.
А за разлика от пантерата, Апо..офф може да ГОВОРИ, и говори псувни и др. гнусотии. За да му мине болката от обидената ВЕРА. Верващ човек е Апо..офф! А верата му е МАКАРТИЗЪМ, американската вера от ВСВ до днес. Вера, насадена с терор, със съдебни процеси по ДОНОС, със заплахата да ти отнемат работата и ХЛЯБА на семейстото, ако недайси Боже, си имал нещо общо с комунист, или са те наклеветили.
Според Айнщайн, и той като Чал;рли Чаплин разследван по Макартистките закони, ЦЯЛАТА АМЕРИКАНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ е била МНОГО УПЛАШЕНА! Те ти булка свобода...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: metaloobrabotka
Категория: Технологии
Прочетен: 1659434
Постинги: 2347
Коментари: 323
Гласове: 465
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031