Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2012 16:19 - Македонска история
Автор: baskeret Категория: Други   
Прочетен: 1382 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 08.11.2012 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Докато Вселената се разширяваше заедно с ханша на съседката - леля Марийка , и сменях квартирите  , а  тя смени няколко мъже , натрупах доста  знания , които оценяваха на изпитите , а сега дъщеря ми не ще и да чуе . Друг е въпроса , как  такива  които са захвърлили гърнето една Олимпиада преди нея , успяват да си осребрят знанията и да ги одлъжностят , като си гледам работата и им чета правописните грешки .

Знанията обаче , независимо от кабинета и американския посланик имат основното свойство да те превеждат през голям обем кисело-отровна среда , и действат като прозорец в нова варненска кооперация , който ти натрапва съседите , дразни съседката ти , но ти докарва и малко свеж въздух от дюнера на сириеца Шаки  и ти отваря очите за Света . От друга страна колежката Мирела която се храни здравословно противно на амбасадата си , вади очите на  селяните от прозореца на вилата си в Радишево от петък вечер до неделя по икиндия . Докато спечелим от Тотото обаче и се осланяме на бъдещето , след бурните аплодисменти в парламента и преди острите коментари на  Б.Димитров решихме с жена ми да сверим часовниците си по македонско време , а децата да им изпробват уай-фая .

Часовата разлика се оказа напълно поносима , надписите им изглеждаха смешни на моментите когато не ни се пречкаха пред вид албанските знамена чак до Струга и след това . Научихме нови неща както когато в Гърция запомних , че Център е „Чентро” , а тук е „тито” .

Така  семейния бюджет пострада за дълго , но си осигурихме живителен запас от спорове–вечер на масата  с жена ми в санираното ни жилище в олющения квартал , преди или след караниците - по принцип .

Имаме и много общи впечатления .

Да не продават бира по магазините след 19 часа , не биха се сетили всичките ни парламентарни комисии  взети заедно , колкото и абсурдни да са .

Сградите често са изрисувани с графити и картата на Македония прилича на Санстефанска България без Вардара по течението му .

Виждат се много паметници които са големи и са осветени , което ги прави трудни за разфасоване и предаване в мутренските пунктове каквито се наблюдават у нас .

Понякога трудно се ориентираш в очевидната обстановка и напразно търсиш лютеница защото просто такава няма – има „лутеница” .

Слава богу нямахме отношения с техните органи , за които разправяха че се заяждат с българските номера , като знаем какви номера ни въртят българските им колеги .

Ракията им изглежда истинска , но нашите смесват толкова изкусно зърнен спирт с разкошна есенция и поддържат такъв асортимент , а те имат само две ракии – „бела” и „жолта” .

Най-приятелски се шегувахме с един техен Младен , че говорят смешно , но се сетих за депутатите ни , а и Младен като се смя на „летище” -  не я бил чувал от дядо си .

 И аз се сещам за „мющерия” само защото моя дядо я използваше . Явно дядовците ни са имали много общи неща !

А сега Младен знае че от Черно море до Ниш сме един народ , но казва – „Ако беше жив тито – мерцедеси щяхме да караме”! .

Първото е ясно , но бих казал – Ако беше жив тато = щях да дочакам кола , ако дочакам !

Най-добре е да се остави историята на историците , както се чува от София и Скопие ?

На кои историци ? То там ако има хляб като в АЕЦ_a – ще се намерят валентинки .

Да се остави?

Все едно да оставя на тъста да ми съхранява кутия „Черноморец” , или да чакам детето да куса саламуреното сирене от село .

Хората са казали – „Войната е сериозна работа , за да бъде оставена на генералите” !

Ето „техният” цар Самоел , какво общо има с нашия Самуил , ами че те са различни и по лична карта – това всеки сержант ще ти каже !

Балдъзата пък твърди , че всеки си има история – при това е историчка !

Да ?

За едни е Балканска война – за други етническо прочистване !

Било е война – другото е национална гледна точка !

Войната е гадно нещо ! „Големите” искат „малките” да им отрежем по-голямо парче от баницата . Националните идеи са изглеждали справедливи за всеки !

Накрая си „разменили” етносите – българи , гърци  и мюсюлмани !

А българите сме били победени – от румънците !

А македонци тогава е нямало !






Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: baskeret
Категория: Други
Прочетен: 395637
Постинги: 259
Коментари: 351
Гласове: 846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930