Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.08.2013 17:07 - Капитализъм български – феодално-социалистически
Автор: baskeret Категория: Други   
Прочетен: 1323 Коментари: 4 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                Икономиката не е наука. Нищо, че след „голямата депресия“ , Световната война, Плана Маршал, Берлинската стена и залеза на „комунизма“, икономистите започнаха да се изживяват като философи на парично-пазарните  територии. Всъщност те може и да са, но само философи на времето между Западна Германия и Меркел, и по средата на  Гърция и Кипър.

Като гледам жена ми която никак не се оправя с парите и явно нищо не разбира от пазара, защото от години разправя че иска да ме продаде, и нейната приятелка Мариана, която е шефка някаква в някоя банка, не виждам голяма разлика като не смятам в пари и предмета на харченето им.

Не мога да цитирам и неолибералните теории на икономистите защото не съм ги чел, но от многото икономика и бизнес по телевизията, разговорите на маса и флайарите на плажа, и аз натрупах солидни познания по микро и макро икономика.

Може главата ти да се пръска от знания за фючърси , сконто, теоремите на Бъфет и блондинките на Тръмп и пак да не си направил нищо в живота си освен вила във Веселиново, или бунгало във Варовник.

Бат Фотко надцаква живота с вале пика в градинката пред блока!

 В Козарево където играят белота до „без коз“ цакат с асо пика, а Владко който направи кариера във „външно кредитиране“ важно държи една лизингова спатия, която обаче можела да задмине „карото“ , ако стигне датата на падежа, веднага става „купа“ , ако се вдигне лихвата по фиска, а дори взимала „пиката“ когато тройунцията поскъпне тройно.  

Всичко това означава нещо много просто, което обачее затиснато от ненужно количество надменност и канцеларски материали. Колкото по-голяма, динамична и скоростна  е ставала икономиката, толкова по изобретателни са били и парите и останалите ценни хартийки зад тях, които са я измервали.  Така от средство за размяна, нумизматика и световен ред те са се превърнали в икономика на икономиката и са заживели едва ли не собствен живот. Едва ли не те могат да живеят и без икономика.  Все едно А. Цолова без бтв, или Вито без тв7. Ще умрат от глад, ако не са всеядни.

Извода е прост и лесен.

Парите са вездесъщи като духове, Но зад тях трябва да има реална икономика!

Така ние бързо станахме „капиталисти“ и взехме наготово  паричните пермутации и еквилибристиките им като на Енчо Кирязов, без обаче да правим нещо по-съществено за икономиката от манифактури за пълнене на маслини, шиене „на ишлеме“, износ на зърно и „пшенични барони“  и „свежи“ китайски капитали, с огромна лихва „веи“.

Когато споделих възторжено тези мои мисли с жена ми и тя отегчено заяви , че това всеки го знаел.

Да, всеки го знае, но не го чувам нещо.

Някои от клиширана глупост, други нарочно, но дажеи протестиращите викат „оставка“, а не ги чувам да викат „производство“!

А нашата практика не виждам да прави впечатление на обществото, как е възможно офшорка  да притежава половин България, фирма регистрирана с  пет лева вчера, да печели конкурс от онзи ден, а пиарки  да ни къпят в „златен гьол“.   

Как така политици, специалисти и  дузини фондации предлагат неща които реално не работят!

Ето онзи ден ми обясняват от медиите и куклоарите на „народното събрание“ , че „детските“, трябвало да се обвържат с посещаването на училище и детска градина!

Абе що гоните „Михаля“, както казваше дядо ми!

Нали в мизерията в която живеем в сравнение с останалата Европа – ще ме купят, а в несигурността  от толкова много полиция и толкова малко съд – ще ме убият ако аз пиша присъствената книга на дечицата.

Решение сигурно има!

Реално работещо!

„Детски“ трябва да се дават на всички деца!

Няма пари!

Знам!

Да дават социалните помощи в ток , нахут и леща!




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. alexs - Решение сигурно има! Някои хора ...
16.08.2013 21:41
Решение сигурно има!
Някои хора са си опекли работата и на тях решения не им трябват На тях добре им е така нищо че нас ни е зле!
А за Варовник и Веселиново хоидил съм и на двете места там природата е хубава и си струва да имаш вила или бунгало там....
цитирай
2. baskeret - За селата си прав
17.08.2013 08:44
а какво ще кажеш за "детските"?
цитирай
3. carlson - "а какво ще кажеш за "детските"?"
20.08.2013 19:19
...не знам какво да кажа за тях, но знам какво да попитам :)
Напоследък все по-често си мисля за Българското село, но онова от преди 100-150 години. За баба ми, която е родила седем деца - дали са и плащали детски? Дали държавата е отпускала помощи на бедните? За това, че църквата беше моралният и материален стълб на бедни и богати! За взаимопомощта между самите хора. За долапите в зимника, пълни с истински домашен кашкавал и сирене, за сладката от круши масловки, горски ягоди и рачел. Баба ми дали е чувала термините икономика, PR, офшорка? Банката беше дядо. Не знаеха що е платен и неплатен отпуск, болничен, здравна каса, режийни, EVN, а хлябът беше вкусно изпечен в печка на дърва...
Детски не знам дали е имало, но имаше трудолюбиви българи и квадратен метър необработена само земя :(
цитирай
4. baskeret - много далече отиваш
21.08.2013 08:10
този свят за който говориш отдавна е изчезнал
имам и аз такива истински и красиви спомени. нямаше даже и телевизори :)
много добра бизнес идея е да реализираш един такъв "парк"
Черковен клир откъде ще намериш не знам обаче :)
Място вече съм избрал. Така че ако искаш? :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: baskeret
Категория: Други
Прочетен: 389039
Постинги: 259
Коментари: 351
Гласове: 846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031