Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2013 09:50 - Производство на …сигурност
Автор: baskeret Категория: Други   
Прочетен: 1199 Коментари: 0 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                         Хилядите които прочетоха предния ми пост „Капитализъм български“ и стотиците добронамерени коментари след него ме подтикнаха да продължа съдбоносната тема, и както се казва след като съм казал „А“, трябва да отворя широко устата и като ми каже зъболекаря да изплю „Я“.

По-младите няма как да се сетят, че  в предишния обществен строй, който ние наричаме „комунизъм“, а историята ще нарече „държавен капитализъм“ имаше „омагьосани кръгове“. Те на практика означаваха, че той неминуемо е обречен. Десетина години след „диагнозата“, той „падна“. И даде път на …нов „държавен капитализъм“! Само че първия се управляваше от една партия с хиляда партизани в нея, а сегашния се управлява от 1000 партии с по един двама , до трима партизании.

Следвайки теорията си, че на България й е нужно производство и докато мислех с какво точно да се захвана, бързо попаднах в „омагьосан кръг“!

Сиреч, ако предприемеш нещо по-голямо от фамилно магазинче в квартала, веднага ще се блъснеш в стената на нашата икономическа действителност. В различен ред, но със сигурност в някоя мутра останала след силните мутренски мутрагенски години, ще настъпиш мотиката на някой общински съветник или направо на кмета, а ако все пак излавираш в това „Саргасово море“, тогава ще те налазят хиляди държавни чиновници. Някои гладни, други безхаберни, трети страхливи защото са назначени, а са  много некадърни, но всичките те много и с шефове без ценз и конкурси. Ето пример за „омагьосан кръг“! Безизходица!

Не ми се обсъжда точно сега защо се стигна до тук!

Лично аз смятам , че никакъв „ран-ът“ не ни е виновен, както че Уаят Ърп е спасил Дивия Запад от Кил Бил, и Бони и Клайд.

Просто следвайки „зли гении“ като Ф. Димитров и Ив.Костов, останахме без предприятия и без пазари. Първия сравни пазара на Русия с този на Нидерландия и сега изнасяме за там торни червеи, и червеи които им берат лалетата ( тези вторите да не ми се обиждат). Втория пък разсипа заводите и задвижи манифактурата на реститутите, за което те винаги ще го боготворят. Разбира се , че не стоварвам вината за днешното ни положение върху тях двамата и още дузината им антураж. Такива бяха настроенията на обществото, на София и големите градове, останали без „провинция“. Там имаше много хора които не знаеха какво искат, защото бяха останали без нищо, а на такива лумпени лесно се внушават идеи. Идеите на реститутите , манифактуристите и на амбулантни търговци.

Но за това друг път.

Сега за „стената“. Казват че Роджър Уотърс я е измислил. Като гледам „китайските стени“ от соц. блокове край които минавам всеки ден, те са от по-рано.

Но въпроса е че мутренско-общинската-администрационна стена е преградила почти целия спектър на така нужното производство.

Там където има бърза възвръщаемост на инвестициите са мутрите. Това се вижда и с темповете им на живот и смъртност. Вярно сега няма канонада от калашници и стингъри, но без да се стремя да анализирам темата за „организираната престъпност“ , лесно се виждат супер скъпите джипове с охранени, оядени и лоясали муцуни в тях. Скрап, проститутки, коли на старо, наркотици и други такива занимания осмислят бруталното им съществуване. Може и да не пречат на партиите, а и да им помагат по райони и за лъжица от партийната субсидия. Съдбата им е като на динозаврите които станаха кокошки. Само че за милион години. Кой да чака толкова? Обратно на ония, нашите мутри избуяха когато България се блъсна в „кредитния“ метеорит и спря. А защо се блъсна?

Ами защо падна метеорита над Челябинск?

А защо в наводнения Ню Орлиънс имаше банди мародери?

„Първите ще станат последни“ – се казва там където всичко е казано- най-обвързаната с Русия страна, най-много пострада като се отсвърза рязко!

Общините държат общинските поръчки! И държат на себе си в личен план!

Може града да изгине без вода и да затъне в мизерия, но общината ще чака повече от Годо да дойде „техния“ бизнесмен със своя бизнес. Камъни ще ядат, но баластиерата ще дадат на най-големия капут, който ще им върне жеста. В кал ще затъват но чакъла ще го копае „ясния“ човек който е …Ясен! Парка ще стане на джунгла за „сървайвар“,  но нищо – някой скапаняк там ще ловува и тигри може да си отглежда!

След като половината българи изгубиха доверието си в бкп и се предовериха на други партии, а другата половина безрезервно си вярваше, партиите „разбраха“, че не трябва да вярват на такива хора. Затова след като първичния хаос на „демокрацията“ посвърши и те започнаха да си избират хора с „положение“, „тежест“ и юмруци по места.

Така де, няма да изберат мен. От края на града, северно изложение, меко сърце и с палец „на стоп“.

За „държавните“ чиновници няма нищо какво да добавя освен че на всичкото отгоре са много!

„Омагьосан“ кръг!

От друга страна, аз съм разбивал стена. Панелна стена. Да „вкарам“ терасата в кухнята! Такъв си го вкарах, но това е за друг път!

Да си вкарам осемдесет сантиметра …тераса! Направо ме е срам!

Ей така някои ги е срам да си признаят че са сбъркали! На други пък явно им харесва да им е вътре …терасата.

Но, но, но! Отначало изглежда безнадеждно блъскането по стената! И когато започнеш да се отчайваш, стената се пропуква, идва приятеля който ти е обещал помощ, идва съседа с най-различни намерения, а може да дойдат и да те глобят за боклука който си хвърлил в казана за битови отпадъци!

След като дълго мислих, и измислих да се произвежда повече сигурност в България. На първо време!

И понеже и тук действат законите на кръга, трябва да се започне с нещо!

Време е да се забранят икономически големите охранителни фирми. Не със закон. И полицията да се намали наполовина.

Ама ще изпаднат хиляди бивши и настоящи пенсионери. И без това нищо не пазят ами са като слуги на обектите, и не получават заплата с месеци и години. Поне такива като Добчо спят и даже себе си не опазват.  Поне ще си спи в къщи.

Защото това с „охранителните“ фирми си е еволюирал рекет от мутрагенството, укриване на доходи и други приятни неща.

За полицията принципа – махни двама служители, сложи по един полицай на село – дай му кола и gps.

„Сигурност“

„Сигурност“




Гласувай:
18



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: baskeret
Категория: Други
Прочетен: 396654
Постинги: 259
Коментари: 351
Гласове: 846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930